Проведіть своїм презентаціям п’яний тест

Як швидко взнати, чи слайди вашої презентації читабельні? Пропоную скористатись лайфхаками від Річарда, який успішно проводить п’яні тести сайтів. «Ваш сайт має бути таким простим у користуванні, що навіть людина напідпитку має легко в них орієнтуватись», – пише він у своїй пропозиції. Щоб упередити ваш сарказм скажу, що його послуга The User is Drunk стала мега популярною після десятків публічних оглядів і багато компаній оплатили його дослідження задля покращення дизайну та доступності власного контенту.

В одній з статей він написав про десять постулатів для розробників сайтів. Презентаторам деякі з них точно стануть в нагоді для створення ефективного UX дизайну.

Цитати Річардових порад доповнила деякими власними рекомендаціями перевіреними на власному досвіді та в роботі з клієнтами.

  1. Проведіть своїй презентації «п’яний тест».

З мого досвіду скажу, що для цього не потрібен алкоголь. Достатньо примружено глянути на стовбчик слайдів зліва в Power Point.

Якщо ключові меседжі та титули читабельні, картинки і графіки менш-більш можна прочитати-побачити, то тест пройдено. Це стосується як розміру шрифтів, так і підібраних кольорів. Так вашу презентацію може побачити людина з ряду 5-го чи 10-го (залежно від освітлення та розміру екрану).

Як приклад подаю сторінку з SlideShare, де можна самостійно зробити тест перших слайдів презентацій. Назви праворуч від самих слайдів є опорою для перевірки.

Тест на читабельність слайду

Тест на читабельність слайду

  1. Не вивалюйте забагато тексту

«Первинна проблема, з якою я стикаюсь найчастіше в якості «п’яного користувача» – це сайти, які зустрічають мене стіною тексту. Рідко коли (якщо взагалі колись) це те, що я хочу побачити на вебсайті в першу чергу».

Якщо ми прикладемо цю пораду до презентацій, то вона теж чудово спрацює. Не вивалюйте усю інформацію з першим слайдом. І з другим та слідуючими за ними теж.

Людям легше сприймати інформацію малими порціями. Почніть з короткої суті ідеї виступу та розгортайте її поступово. Додайте влучне коротке резюме на фіналі і ось у вас є історія, яка скаже про вашу експертність та мудрість краще, аніж забитий словами слайд, який ніхто не дочитає до кінця.

Не плутайте презентацію, з якою виступаєте з брошурою чи юридичним документом. В них зовсім інші задачі. Погляньте на слайд з SlideShare – навіть в такому форматі його важко дочитати до кінця. Яка ймовірність, що таку порцію тексту подужає аудиторія, яка знаходиться на більшій відстані від екрану?

  1. Приберіть усе, що не має значення для аудиторії

«Те, що ви хочете гарантувати дизайном – картинками, лейаутом, контентом, усім іншим на вебсайті , – це те, що юзери за час проведений з вами взнають, як вони можуть отримати пропоноване вами і де вони можуть це зробити».

Якось на презентації одного з банків по новій кредитній програмі для купівлі електромобілів промовець 5 перших хвилин з відведених десяти розповідав про те, з якими складнощами зіткнувся його департамент для переконання керівництва в доцільності її запуску. Дослухати промову і все ж почути про кредити залишилась лиш половина аудиторії.

Промовці часто забувають, що вони виступають для інших. Сцена дана їм в першу чергу не для самоствердження та переконання у важливості того, чим вони займаються, а для того, щоб задовільнити потреби аудиторії, яка проінвестувала власний час в те, щоб його послухати. Дайте їм відповіді на ключові питання по продукту, послузі чи ідеї, а також рішення, якими вони одразу зможуть скористатись. Споживачам ціно зрозуміти «ЩО» можна купити у вас і «ЯК» вони можуть це зробити. Саймон Сінек (автор теорії трьох золотих кіл лідерської промови) додає до цих двох ще питання «ЗАРАДИ ЧОГО», яке допомагає побудувати довіру з аудиторією.

  1. Дизайн має сприяти швидким знахідкам

Тут добре спрацьовує принцип, який я називаю «супермаркет». Якщо на слайді більше 5-7 об’єктів, то людям доводиться вчитуватись. Це створює їм дискомфорт. Більшість просто відключається від вглядування. Деякі перетворюють його на полювання за вашими помилками, приймаючи гру «дискомфорт за дискомфорт».

Розмовляючи, ми робимо паузи. Це допомагає нам видихнути. А для аудиторії дає час на усвідомлення почутого. Інформація в презентації теж потребує простору. Не забувайте «видихати».