3 випадки, коли слайди вбивають презентацію

Найчастіше, коли люди говорять про удосконалення презентацій, вони думають, що саме вміння дизайнити слайди вражаюче яскраво і трендово є ключем до продажу.

Я погоджуюсь з тим, що робота з вміння візуалізувати та дизайнити допомагає презентаторам. Тренінги «Інфографіка для не-дизайнерів» та «Візуальний сторітеллінг» допомагають простим менеджерам і топам відкрити для себе світ магії дизайну. Людям з математичним складом розуму візуалізації допомагають побудувати емоційний зв’язок з аудиторією. Творчим людям – зробити сою промову структурованою і логічною.

Але є ряд ситуацій, коли слайди зроблені навіть найгеніальнішим дизайнером вас не врятують. А то навіть можуть вбити вашу презентацію.

1. БОТОКСНІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Є міф, що брак власних емоцій в промові можна замінити слайдами. І люди з браком природньої харизми можуть вдатись до трюку, коли вони замовляють слайди для презентації з великою кількістю фото і відео. Іноді страх презентацій теж штовхає на такий крок. Справді, ілюстрації допомагають будувати емоційний контакт. Але без спікера вони лиш мозаїка емоцій, які аудиторія буде переживати як власні. Люди порадіють картинкам, але ви не стане їх продавцем чи партнером без встановленого вами контакту.

фото Джулії Робертс з Вікіпедії

В 2010 році відома красуня та акторка Джулія Робертс пережила велике потрясіння.

Після ін’єкції ботоксу м’язи на її обличчі наче замерли і на певний час вона була позбавлена можливості проживати емоції повною мірою.

«Замороження» здатності проявляти емоції сильно вплинуло на порозумінні з людьми в оточенні, рідними і навіть з собою. Тоді вона зробила гучну заяву проти ботоксу, яка вторила словам інших селебрітіс.

«Мені важливо, щоб мої рідні бачили, коли я радію, коли злюсь і коли дивуюсь. Адже моє обличчя розповідає історію. І це не має бути історія моєї поїздки в клініку»

Джулія Робертс Tweet

Щирі емоції, як морщини, допомагають вам бути собою і будувати персональний контакт. Адже картинки – це історії інших. Для продажу потрібен контакт і спільне пережиття  схожих емоцій, які допоможуть стати трігерами дій аудиторії, які потрібні вам. Якщо ви хочете управляти цією енергією для змін, то почніть з вміння проявляти емоції, вміння запускати саме той заряд, який буде підсилений яскравим дизайном.

Секрет криється в формулі Харизма = впевненість + контакт.

А ще скажу вам, що якщо страшно виходити з промовою, то є добра новина. У вас достатньо сили, аби запустити сильну емоцію. Просто її варто направити в правильне русло.

2. СЛАЙДИ ЯК АВАТАР СПІКЕРА

Коли керівники і підприємці дуже поспішають, то вони віддають презентацію готувати іншій людині. Коротких тез і бріфу наче має бути достатньо для фахівці своєї справи. Це справді економить час підготовки. Але це те, що може вбити вашу промову чи навіть кар’єру. Адже з короткими тезами ви не передаєте логіки і суті промови, а їх дизайнер вимушений заміщати на свій рівень розуміння та освіти. Логіка і система аргументів при роботі з побудовою ілюстрацій та асоціативних рядів в незнайомій темі включає автоматизовано типізований підбір картинок. Включно з тими, що вилетять в пошуку на Google по ваших термінах. А графіки дизайнер буде оформляти, щоб було красиво, а не зрозуміло, розставляючи акценти виходячи з естетичних потреб, а не вам потрібних виділень.

У вересні 2017 року відбувся гучний скандал після прес-конференції начальника клініки психіатрії Головного військового клінічного госпіталя полковника Олега Друзя. Його виступ про необхідність турботи про здоров’я ветеранів АТО вивернувся в скандальну кампанію в соціальних мережах «Я один з 93%». В цьому допомогла нечітка промова і нерезонуючі з ключовими меседжами слайди, які відкрили широке поле для інтерпретації підігріте емоційністю теми.

 

Після публічного скандалу Міністр оборони Степан Полторак відсторонив від посади Олега Друзя.

"Я був на засіданні. Людина – головний психіатр Міністерства оборони готувався до комітету Верховної Ради, мав слайди. І там така фраза на слайді – "прихована загроза". Його дружина у Facebook, захищаючи його, пише, що він мав на увазі ПТСР. Але не було написано, що там посттравматичний стресовий розлад є прихованою загрозою. Я відчув, що це я – прихована загроза»

прокоментував один з учасників заходу військовий психолог і ветеран Андрій Козинчук. Tweet

На МВА в kms я завжди радила керівникам трішки змінити свій підхід до оформлення слайдів. Дизайн має слідувати за формою, а не навпаки. Тому ви готуєте структуру план і ключові меседжі до того, як віддаєте тз. Вони допоможуть вам самим краще побачити ідею, яку ви хочете донести, і сприятимуть логічним аргументам. Це допоможе побачити асоціативний ряд і метафори, які допоможуть краще проявити те як ви бачите ті чи інші поняття, алгоритми чи підходи.

 

Якщо дизайнер отримує тз без такого розширеного пояснення, то йому доведеться здогадуватись про те, яка ілюстрація краще пасуватиме до того чи іншої тези, яка інфографіка краще продемонструє ваші цифри. І здогадуватись і розставляти акценти він зможе лише вторячи власному досвіду і знанням. І це буде його презентація, яка може стати мертвим чи вбивчим аватаром до вашої промови.

.