5 кроків до впливової презентації

 

Як створювати впливові преентації, які опомагають продавати ідеї та переконувати клієнтів? Для відповіді на нього написано сотні чи то й тисячі книжок про ораторське мистецтво, копірайтінг, сторітеллінг. Ось 5 простих кроків по моїй версії шляху до впливових презентацій.

1. Починайте презентацію з хенд-мейду, для кого потрібен час, ручка і листочок чи улюблений блокноту. Початок у Power Point одразу передбачає лінійне мислення і провокує «Копіпасторію». Там немає для творчості і вражаючих презентацій. Технічне копіювання і комбінування вже існуючих слайдів наче пластинка, яку заїло. Тому на всіх своїх тренінгах я починаю працювати з учасниками з прописання вручну всіх елементів презентації. Це зупиняє шалену динаміку думок, допомагає побачити весь всесвіт ідеї чи теми майбутньої презентації та сфокусуватись на важливому.

2. Один раз проінвестуйте час в якісний сторіборд теми і зможете швидко готувати презентації по ній для різних аудиторій та запитів.

Саме це допоможе побачити чи уникнути суттєвих розривів у наративі вашої презентації та зробить її плинною. І така техніка є одним з ключів до лаконічності та влучності.

Увесь матеріал цінно перевести у візуальні нотатки на стікерах. Кластеризуємо їх і перетворюмо на каталогізовану систему знань по темі. Рекомендую робити це на фліпчарт листі. У відповідності до цілей та запиту аудиторії кожну презентацію ми можемо швидко сформувати на сусідньому листі за принципом «монтажного столу». І тоді швидко в писати у шаблон презентації у Power Point, Prezi, Canva.

Дизайн – це проявлена мудрість. Ми візуалізуємо постійно. Навіть тоді, коли лише говоримо чи пишемо текст. Адже слова працюють з уявою, а букви теж картинки. Тому поява ілюстрацій, графіків, іконок, діаграм та графіків – це не спосіб естетизувати заплутані слова. Їх появі має передувати якісна робота на рівні смислів. Візуалізація покаже або системність та глибину вашого розуміння теми, яку комунікуєте. Або забезпечить вам провал невміння схематично та асоціативно донести свій меседж, який свідчить, що до звертання до аудиторії ви самі не дуже розібрались в темі.

Елемент моделі Дзвенислави Новаківської

3. Готуючи презентацію слідуйте власній логіці промови чи переговорів. І пам”ятайте про орієнтацію на реальні потреби клієнта та цілі вашої комунікації.

Ось ця струткутра сторіборду може стати в нагоді як один із можливих варіантів сценаріїв для вашої промови.

Правило про 20 слайдів – це міф. Кількість слайдів повинна відповідати часу вашого виступу, ритму вашої промови і наповненню.

Salmon fillet with fresh ingredients for tasty cooking on rustic background, top view, banner. Healthy food concept

4. Для того, щоб створити естетично прекрасну презентацію, не обов’язково бути графічним дизайнером.

Для презентації я раджу заходити на такі ресурси, як Behance.net, Graficriver і знаходити там для себе зразки, а іноді й темплейти, що допоможуть створювати неймовірно вражаюче оформлені презентації. Ви навіть не уявляєте, скільки всього дизайнери копіюють чи піддивляються як ідею в інтеренті. Тепер вміння правильно задати стрічку пошуку є не менш цінна, аніж мати природній дар композиції чи  чуття кольору.

Як казав Остін Клеон «крадіть як художники». Спершу слідуйте прикладам, а тоді почнете вміло імпровізувати.

5. З мого досвіду роботи з топовими власниками бізнесів в Україні, можу сказати, що навіть та людина, яка ніколи в житті не робила презентацій, доволі швидко може почати її створювати, використовуючи якісь базові прості графічні елементи: текст, іконки та ілюстрації.

На слайді важливо виділити найголовніше, поставити акцент на важливих речах, підібрати картинку, яка пояснить про що мова. Технічні можливості того ж Power Point неймовірні. Якщо ж ви хочете залишатися фаховими комунікаторами без перекваліфікації в графічні дизайнери, то вам достатньо знати базові можливості. На моїх тренінга це часто момент неймовірного фурору і здивування, коли за годину учасники створюють дизайнерські слайди власними руками. Та якість дизайну слідує за пропрацьованим контентом.

Більше деталей про базові принипи роботи з презентаціями у 20-хвилинному онлайн курсі.