Інфографіка для управлінців. Уроки NASA

Big data – це термін, який на слуху у багатьох. Але ті, хто працює з великими об’ємами даних цілком усвідомлюють, що цінність не у величині накопиченої інформації, а у правильній аналітиці, яка забезпечується точними логічними зв’язками між різними її елементами. Саме побудова якісних зв’язків забезпечує ефективні висновки та рішення, які є цінними для кожного управлінця.

Ефективний інфографічний інструмент у цій задачі є найціннішою знахідкою, бо допоможе бачити тренди і виключення та оперативно знаходити відповіді на власні питання. NASA нещодавно поділилась своїми уроками по управлінню великими масивами даних. Про це Бернард Мар написав статтю на Forbes, частину з якої зможете прочитати у вільному перекладі.

Цей кейс можна спокійно віднести до історій про невдачі. Про вміння бачити власні помилки і змінюватись. І про те, наскільки цінною є якісна інфографічна візуалізація для управлінців в якості інструмента оцінки та планування. І ще про цікавий інструмент для фільтрації сміття у морі корпоративної інформації.

Вивчені уроки NASA є велетенською базою даних, яка починалась ще у 60-ті і постійно оновлюється. Вона містить отримані знання та досвід з минулих місій, які є основою для планування майбутніх проектів та експедицій у космос. Її різноманітне наповнення переглядають тисячі відвідувачів щомісяця, які представляють безліч дисциплін, включаючи науку, техніку, освіту, виробництво і управління проектами. Але це не просто гора знань, якою можна пишатись. Вона допомагає ефективно управляти ресурсами, приймати оперативні рішення в критичних ситуаціях, рятуючи життя та бюджетні мільйони.

Донедавна пошук по цій базі даних дійснювався за популярним принципом PageRank, який був розроблений засновниками Google в Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном в рамках науково-дослідного проекту про новий вид інформаційно-пошукової системи.

Головний архітектор даних ( Chief Knowledge Architect) Девід Меза каже: “Це проявилось, коли до мене прийшов молодий інженер, який  намагався дослідити нашу базу даних Вивчених уроків. Але іноді доволі важко було знайти потрібну інформацію в ній. У нього було 23 ключових терміни, він здійснював пошук по всій базі даних майже 10 мільйонів документів. А через те, що пошук був заснований на алгоритмі PageRank результати формувались таким чином, що першими з’являлись ті результати, по яких було найбільше запитів. Але в топ переліку потрапляли не обов’язкові ті документи, які містили правильну інформацію “.

Суть проблеми полягала в тому, що навіть після пошуку в базі даних, інженер залишився з близько 1000 документів, які необхідно було прочитати в індивідуальному порядку, щоб знати, чи вони містили потрібну йому інформацію.

приклад аналізу даних за допомогою Neo4j

Так почався пошук альтернативної системи, який привів до відкритої графової системи управління базами даних Neo4j, яку створили у 2003 і на сьогодні вона чи найпопулярніша у світі. Графова система – тобто, мережі – найбільш ефективний інтуїтивний спосіб роботи з даними, імітуючи взаємопов’язаність ідей в людському розумі. Neo4j побудований з нуля, щоб використовувати силу графіків в режимі реального часу, даючи простір для глибинних відкриттів.

 

Коли почали використовувати новий підхід до пошуку, то одразу почалися інсайти.

Співвідносячи інформацію в графічному вигляді, ми можемо набагато швидше виявити зв’язки між потенційно пов’язаними блоками інформації, які не є видимими на перший погляд.

Інженер намагався вирішити проблему, пов’язану корозією клапанів, які застосовуються в численних технологічних рішеннях, що використовуються в Космічному центрі імені Джонсона, в тому числі екологічних системах, ємностях для зберігання кисню і паливних баках.

За допомогою візуалізації, швидко стало очевидно, що з якоїсь причини існує висока кореляція між записами про такого роду корозію і тими, що пов’язані з інформацією про батареї.

“Я не міг зрозуміти, як ці теми були пов’язані між собою,” Меза каже, “але коли я почав шукати в базі по цих темах, то зміг швидко побачити, що деякі в деяких ситуаціях у нас були проблеми протіканням літієвих батарей. Отож, якщо я переймаюсь збереженням баків та клапанів всередині них, то маю пильно стежити аби батареї не були розміщені близько до них.”

Консультуючи своїх клієнтів неодноразово спостерігала, наскільки цінною є добре підібрана візуалізація для проявлення істини. Поглинуті рутиною та великими об’ємами даних, навіть найкращі управлінці можуть допускатись помилок, упускаючи реальний стан справ з виду. Проявлені в потрібний момент кореляції та патерни можуть допомогти оперативно вирішити проблеми чи побачити тренди, які є цінними знахідками для бізнесу.