Всесвітній день сторітеллінгу

Традиція святкування Дня байкарів прийшла в минулому столітті чи то від Шведів чи то з Мексики, де свято відзначалось на національному рівні. Традиція виявилась настільки чудовою і захопливою, що була перейняти іншими націями і історії у цей день почали урочисто розповідати по всьому світу.

Щороку обирається своя тема. Цьогоріч – це “сильна жінка”. Наступного року буде тема оповідей – “трансформація”.

В Україні розповідати історії стає знову модно. Цей підхід до залучення працівників та партнерів до корпоративної культури і цінностей показав свою дієвість як у великих корпораціях, так і маленьких компаніях.

Але сторітеллінг не лише для бізнесу. Формування власної історії стає доброю звичкою для людей, які розвивають власний бренд. І не тільки. Матеріальний спадок по людини може спричинити конфлікти, може бути програним чи розтраченим … а з ним і пам’ять.

Є щось міфічне і водночас дуже правдиве в тому, що людина жива поки про неї пам’ятають. На днях переглянутий анімаційний фільм “Маленький принц” про це дуже витончено нагадав.

  • “Коли ми усвідомимо свою роль на землі, нехай скромну й непомітну, тоді лише будемо щасливі, тоді зможемо жити і вмирати спокійно, бо те, що дає сенс життю, дає сенс і смерті”, – сказав Антуан де Сент Екзюпері

Історії в спогадах наших рідних і близьких (по крові та духу) зможуть побачити в нас те, що очима і не помітиш. А те, що побачене серцем вбудовується в людину наче позначена маркером примітка в книжці – назавжди.

В якості ілюстрації використано фото з ресурсу Flickr. Автор Афтаб Узамен (Aftab Uzzaman).